Physio Pilates

IMG_9349

Mitä on PhysioPilates?

Pilates-menetelmä on kehonhallintamenetelmä ja voimisteluohjelma, jonka tavoitteena on kehittää voimaa, kestävyyttä ja liikkuvuutta ja sitä kautta tavoitteena on opettaa ihmistä liikkumaan taloudellisesti, turvallisesti ja kehoa säästäen. Lisäksi pilates on tehokasta kuntoilua joka yhdistää kehon ja mielen. Pilates-metodin kehitti saksalaissyntyinen Joseph H. Pilates (1883-1967) 1900-luvun alkupuolella. Alun perin metodin nimi oli ”The Method of Contrology” ja sen tarkoitus oli parantaa nyrkkeilijöiden kuntoa.

PhysioPilates on pilatesharjoittelua, johon yhdistyy fysioterapeuttinen osaaminen. Pilates-menetelmä lisää liikkuvuutta, tasapainoa ja lihasvoimaa koko vartalon alueella, mutta vahvistaa erityisesti syviä selkä- ja vatsalihaksia. Tavoitteena on palauttaa selkärangan luonnollinen asento, poistaa kehon turhat jännitykset ja parantaa kehon hallintaa. Harjoittelun tulokset voi huomata jokapäiväisessä elämässä kipujen ja jäykkyyksien vähenemisenä sekä koko kehon olemuksen ryhdistymisessä sekä kevyempänä, helpompana liikkumisena.

PhysioPilates-tunnilla opitaan käyttämään kehon lihaksia ja niveliä tasapuolisesti, jolloin liian aktiiviset lihakset rentoutuvat ja keskivartalon ryhtiä tukevat lihakset vahvistuvat. Näin edistetään kehonhallinnan kautta omaa hyvinvointia, opitaan hallitsemaan oikeaa ryhtiä ja löytämään kehon ja mielen yhteys. Menetelmä sopii erinomaisen hyvin kaikentasoisille liikkujille iästä ja kunnosta riippumatta niin naisille kuin miehille.

Joseph Pilates kehitti liikkeitä tehtäväksi lattiavoimisteluna. Vastuksena käytetään painovoimaa ja oman kehon kireitä lihaksia. Lisäksi pienillä harjoitusvälineillä saadaan aikaan tehokkaampi ja monipuolisempi harjoitus.

Pilates-liikkeet tehdään aluksi rauhallisessa tahdissa ja aina hyvin keskittyneesti. Kaiken keskuksena toimii ”power house” eli keskivartalon tukikorsetti, joka perustuu lantionpohjan lihasten, pallealihaksen, alaselän lihasten ja syvien vatsalihasten sekä pinnallisempien vatsalihasten hyvin koordinoituun yhteistoimintaan. Nykyinen selkätutkimus on päätynyt samaan ymmärrykseen liikkeiden suoritustavoista. Pilates metodisoi liikkeiden suorituksen kuitenkin jo 70 vuotta aiemmin.

Joseph Pilates määritteli metodilleen kulmakivet:

keskittyminen, hallinta, keskustan käyttö, täsmällisyys, hengitys ja liikkeiden virtaus.

Kaikkien liikkeiden tulee tapahtua hyvin järjestäytyneesti ja ne suoritetaan sitkeästi ikään kuin vedessä liikuttaen. Tällöin lihasten toisiaan tukeva vaikutus eli ko-kontraktio pääsee toteutumaan. Pilates-tunnin suorittaminen vaatii hyvää keskittymistä. Vastapainoksi siitä saa hyvin joustavan ja ryhdikkään kehon, joka oppii toimimaan hyvin taloudellisesti. Myös mielen virkistyminen on huomattava etu Pilates-jumpan harrastajille.

Säännöllinen harjoittelu vähentää selvästi selkäsärkyjä ja niska / hartia ongelmia. Parannat ryhtiä ja kehostasi tulee voimakkaampi ja vahvempi tekemään arjen asioita. Pilates harjoittelu parantaa eri liikuntalajien tekniikkaa ja suorituskyky paranee mm. juoksu, uinti, tanssi, golf jne.

Joseph Pilates sanoi: ”10 kerran jälkeen tunnet eron, 20 kerran jälkeen näet eron, 30 kerran jälkeen sinulla on uusi vartalo”.

PhysioPilates tunnilla Sinua ohjaa PhysioPilates-koulutuksen käynyt fysioterapeutti. PhysioPilates voi olla pienryhmäharjoittelua tai yksilöllistä ohjausta. Pienet ryhmäkoot

(max. 10 henkeä) takaavat henkilökohtaisen ohjauksen ja juuri Sinulle sopivat turvalliset, mutta tehokkaat harjoitukset. PhysioPilates sopii kaikille ikään, kuntoon tai vammoihin katsomatta. Harjoituksia voi myös käyttää  terapeuttisena harjoitteluna. Fysioterapeutin ohjauksessa pilates on oivallista harjoittelua etenkin:

  • kehon kokonaisvaltaisessa kuntouttamisessa
  • ryhdin ongelmissa
  • kroonisista tai akuuteista vammoista toipumisissa
  • keskivartalon lihaskorsetin parantamisessa
  • yleisenä vaivojen ennaltaehkäisynä
  • Myös urheilijat voivat parantaa kehonhallintaa, jolloin oman lajin lajitekniikan hiominen on helpompaa, kun pystyy tiedostamaan ja aistimaan omaa kehoaan paremmin ja tehokkaammin. Pilates auttaa ehkäisemään oman lajin yksipuolisen kuormituksen tuomia kireyksiä sekä rasitusvammoja.

www.physiopilates.fi

PhysioPilates tuntitarjonta

IMG_9343
%d bloggaajaa tykkää tästä: